Uppdatering kring IE8

Den nya demoversionen kom inte ut så snabbt som trotts, men det finns att ladda ned nu, dock till synes ännu inte i svensk version.

Här finns de befintliga versionerna av browsern. Fler språkversionen är på gång verkar det som.

Mac

Skrivet 2008-08-29 09:28:00 av Mac Oässon

Permalink | Comments (0) | Post RSSRSS comment feed |

Kategorier: Mjukvara

Taggar: internet explorer 8, beta, betaversion, webbläsare

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Internet Explorer 8 kommer ikväll!

Idag skrivs det på IDG att beta nummer 2 av nya Internet Explorer 8 kommer släppas ikväll efter klockan 21. Nytt med detta betasläpp är den vara mer "anpassad för den breda massan" jämfört med den förra versionen som främst riktade sig mot utvecklare som vill testköra sina alster i den nya webbläsarversionen. Beta 2 släpps även i ett tjugotal språk, däribland svenska, vilket gör den än mer attraktiv för oss i vårt avlånga land (ursäkta klyschan, kunde inte låta bli Laughing).

Nytt för IE8 är för övrigt även hanteringen av den privata information som sparas i webbläsaren. Med funktionen Inprivate Browsing kan man surfa på nätet utan att lämna efter sig några spår, såsom cookies, lösenord, sökord och liknande. Man kan se mönster i Microsoft som följer en tydlig linje mot ökad (idiot-)säkerhet i sina mjukvaror. Redan i Vista kändes det som att säkerheten premierades över användbarheten - det återstår att se hur det ligger till med den saken i deras nya browserversion. Själv skulle jag inte bli speciellt förvånad om webbläsaren skulle blockera alla sidor som inte godkänts av MS själva, i stil med fenomenet kring drivrutinssigneringen i Windows Vista.

Får även hoppas att MS fixat till hydrauliken lite i den nya versionen. Det har varit en del problem med exeptionellt slö webbsurfning i Vista, vilket jag själv bittert erfarit. Med en effektivare och snabbare webbläsare (det är detta jag menar med "hydraulik") - kan nog IE8 bli attraktivt för en stor målgrupp som idag skyr IE för exempelvis FireFox, Opera eller Safari

I skrivande stund är det fortfarande beta 1 som erbjuds, men inom kort kommer alltså beta 2 att finnas tillgänglig för nedladdning på Microsofts officiella IE8-sida.

Mac

Skrivet 2008-08-27 16:03:00 av Mac Oässon

Permalink | Comments (0) | Post RSSRSS comment feed |

Kategorier: Mjukvara

Taggar: webbläsare, ie8, internet explorer 8, beta, privat surfning, hydraulik

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Underligt grafikproblem

Det finns en del stunder då man är glad att man kör dualboot på sin maskin. Sedan ett par veckor har jag haft ett väldigt underligt fel i Windows XP. Vid uppstart ser allt helt normalt, men bara ett tiotal sekunder inne i Windows förändras bilden på ett väldigt underligt sätt. Det ser ut som det går över till en färgmättnad på 16 färger, samt blir extremt mörk. Det är dock bara "desktop"-bilden som påverkas, vid filmtittande ser det fortfarande ut som vanligt (förmodligen p.g.a. overlay-inställningarna).

Jag har fortfarande inte funnit någon beständig lösning på problemet. Jag har testat att avinstallera drivisen till grafikkortet samt rensat med DriverCleaner, installerat om drivrutinen och har fortfarande samma problem. Man kan dock gå in i ATis Catalyst Control Center och fippla med reglagen för desktop-färgerna varpå det plötsligt ser bra ut, men bara för en kort period.

Har växlat över till Vista-installationen där jag helt slipper dessa grafikproblem. Har dock sedan installationen av SP1 haft lite problem till och från med surfningen. Nedladdning funkar alltid bra, men ibland kan det ta flera minuter att ladda en helt vanlig webbsida. Enormt störande kan jag intyga! Det fungerar bra just nu, får hoppas att det fortsätter göra det...

Kommentera gärna om ni varit ute för liknande problem som ovan. Tack för läsningen! Ha det gott tills nästa gång!

Mac

Skrivet 2008-08-23 16:41:00 av Mac Oässon

Permalink | Comments (0) | Post RSSRSS comment feed |

Kategorier: Grafik

Taggar:

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Recension: Creative Zen mediespelare

Creative ZenHej igen, kära läsare!

Jag har nu hunnit hårdtesta (eller i alla fall använt) mediespelaren jag skrev om förra veckan.

Jag kommer här spalta upp recensionen efter några viktiga områden, enligt nedan, för att sedan ge mitt slutliga omdöme.

Ljud

Kanske den viktigaste punkten för många som är ute efter mp3-spelare är väl ljudkvaliteten. Redan med sina grundinställningar, eller "out of the box" så att säga, låter spelaren riktigt bra. Ljudet är krispigt och klart och har ingen burkighet eller plastighet i sig. Man kan även aktivera extra "Bass Boost" och man har som i de flesta spelare ett smörgåsbord av föriställda EQ-lägen, såsom pop, rock, jazz osv. Dock så tycker jag ljudet ändå låter bäst i sitt grundutförande och blir mest förställt med de olika ljudförbättringarna påslagna.

Bild

Skärmen utgörs av en 2.5-tums LCD. Skärmen är faktiskt helt OK, ungefär som en LCD-tv i miniatyr. Klara färger och kontrast. Det enda negativa är väl formatet - 4:3 är knappast optimalt år 2008 då även de flesta tv-program sänds i 16:9-formatet.

Funktioner

Zen spelar förutom mp3 även ljud i aac- och windows media-formaten. Ett hett tips är att dra sina ljudfiler genom windows media players biblioteksfunktion och se till att metadatan är inskriven. När musiken importeras är denna information absolut nödvändig! Annars möts du av alternativ som "<untitled>" istället för de rätta bandnamnen/albumtitlarna, etc., vilket gör det omöjligt att hitta rätt. Även albumets omslagbild syns för övrigt under uppspelning i mediespelaren.
Vad gäller video så spelar Zen windows media samt mpeg4 i .avi-container, uteslutande med upplösningen 320x240. Observera att om videon du vill ha i spelaren har högre upplösning än så måste den konverteras, vilket tar en viss tid!
En viktig "feature" (kommer inte på någon svensk motsvarighet) är även minnesplatsen, där man kan utöka spelarens minne med extra 32 GB, tack vare stödet för den nya SD 2.0-revisionen SDHC.

Förutom musik och video kan du även titta på bilder eller organisera ditt liv med hjälp av kalendern (som kan synkroniseras med exempelvis Outlook).
Spelaren bjuder även på en hel del "customization" (beklagar svengelskan) av menyer, egna bakgrundsbilder etc.

Mjukvara/användbarhet

Själva spelaren är mycket lätthanterlig. Desto krångligare kan det vara när du bästämmer dig för att utöka minnesutrymmet med ett SD-kort. Det tog för mig en ansenlig tid innan jag lyckades komma åt minneskortet i datorn. Underligt nog så kan man inte komma åt minneskortet och spelarens interna minne på samma gång. Så fort du försöker komma år internminnet, avaktiveras kopplingen till minneskortet! Och på tal om minneskort, så är ett betydligt större problem att detta inte alls känns som något utvecklade hade någon tanke på när spelarens mjukvara togs fram. Filerna man lagrar på kortet integreras inte alls med den övriga spelarens bibliotek, utan istället får man i huvudmenyn stega till "Minneskort" och där bläddra sig fram på gammal hederligt vis. Väldigt störande kan jag intyga!

Dokumentation

Detta är en stor svaghet, om man inte har för vana att själv sitta och luska ut hur man skall använda sina elektronikprylar. Den medföljande dokumentationen består nämligen enbart av en snabbstartsguide, där det i princip bara står hur man kopplar in spelaren till datorn (hur många är det som inte listar ut det egentligen?), ingenting om hur man använder själva spelaren! Lyckligtvis är menyerna i spelaren tämligen intuitiva och det är inga problem att börja använda grundfunktionerna. Dock så hade det inte skadat med lite mer teknisk information. Dokumentatione känns väldigt tunn och jag tycker att det är väl snålt av Creative att inte ens kunna bjuda på en ordentlig manual!

Sammanfattning

Trots en del störningsmoment vad gäller mjukvaran och bristfällig dokumentation, är Zen en tämligen kvalitativ och prisvärd spelare (jag köpte 8-gigsvarianten för strax under tusenlappen). Om du kan se förbi ovanstående problem och störningsmoment, kan jag absolut rekommendera denna spelare!


Mac

Skrivet 2008-08-04 12:54:00 av Mac Oässon

Permalink | Comments (0) | Post RSSRSS comment feed |

Kategorier: Ljud | Recensioner | Video

Taggar: ljud, bild, video, multimedia, minne, sd, 2.0, sdhc

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5