Windows 7 äntligen i bruk

Jag skall inte sticka under stolen med att jag var tidig att testköra Microsofts senaste operativsystem - version 7. Har haft Windows Vista som sekundärt OS i datorn i princip sedan det kom, men fattade aldrig riktigt tycke för det. Förutom ett vackrare GUI, tyckte jag inte att Vista erbjöd några direkta fördelar jämfört med XP. Tvärtom satte det käppar i hjulen, på grund av sin restriktiva hållning till datoranvändandet, där man inte kunde spara var man ville eller flytta en fil från en mapp till en annan utan att bli ifrågasatt om man verkligen visste vad man sysslade med. Även om man bekräftade att så var fallet, så hindrades man ändå ofta från att utföra det man önskade göra. Detta i kombination med ett mer tungdrivet OS där man så fort en dialogruta skulle visas, exempelvis fick sitta och vänta på att bakgrunden på skärmen skulle tonas ned innan man kunde klicka bort rutan. Störande var bara förnamnet. Dessutom hade jag svårt att hitta fungerande drivrutiner till all hårdvara vilket innebar att ljudet oftast inte fungerade.

Men sedan kom då Windows 7, som jag använde den s.k. release-kandidaten av, vilken jag sedan ersatte med den slutgiltiga utgåvan när den kom. Det man slås av är hur mycket snabbare och smidigare sjuan är jämfört med Vista. Detta kan i och för sig ha att göra med att jag även utökat minnet från 2 till 4 GB, samt bytt grafikkort från Radeon x1950pro till GeForce 9600. Grafikkortsbytet innebar även en övergång från DirectX 9 till version 10, som ju Vista och 7 använder för sina stiliga och animerande gränssnitt. Jag hade dock en del problem att få ljudet att fungera även i 7:an, vilket inneburit att jag ändå hållt mig till min gamla XP-installation alldeles tills härom kvällen då jag gjorde ett nytt försök och äntligen fick det att fungera. Nu stör jag mig på nästa sak; att jag inte lyckas skicka upplösningen 1366x786 via HDMI, som min gamla LCD har som s.k. "native"-upplösning, vilket fungerar utan problem i XP.

Hur som helst, så verkar 7 vara ett mycket lovande och stabilt OS. Jag lär dock behålla mitt 32-bitars XP även i fortsättningen, för full kompatibilitet med äldre programvaror som man inte kan överge eller ersätta med andra. Förhoppningsvis kommer också fler program finnas tillgängliga i 64-bitsvarsioner inom en snar framtid, när även den stora massan börjat köra OS i 64 bitar, mer eller mindre frivilligt, genom att sälja datorer med 64-bitarsversionen förinstallerad. Tveksamt är det dock hur stabila 64-bitarsprogrammen än så länge är, då Microsoft fortfarande även inkluderar Internet Explorer i 32-bitsversion, vilken dessutom är den som används som standard i deras x64-OS!

Skrivet 2010-01-19 09:16:00 av Mac Oässon

Permalink | Comments (0) | Post RSSRSS comment feed |

Kategorier: Grafik | Hårdvara | Ljud | Mjukvara

Taggar: windows, 7, xp, vista, 32 bit, 64 bit, lcd, microsoft, operativsystem, os, hdmi

Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5