HTML 5 slutet för Flash?

Nya HTML-standarden - version 5 - kommer att ha inbyggt stöd för videouppspelning, vilket idag är det främsta skälet för folk att använda Flash på webbsidor. När möjligheten nu kommer att hantera detta på webbsidan direkt i HTML-koden utan några instickningsprogram, tror vissa att Flash kan vara hotat. Detta eftersom man menar att Adobes affärsmodell är att man genom sin breda spridning av sitt insticksprogram har lätt att prångla ut betalversioner av sin Flashprogramvara, vilken som bekant möjliggör utveckling av egna Flash-applikationer.

Tidigare var ofta, eller nja, i alla fall förekom det att webbsidor var utvecklade helt i Flash. Ett par starka nackdelar med detta finns dock - dels mister man alla besökare som inte har Flash installerat, dels är tekniken tämligen undermålig ur sökmotorhänseende. Väljer du som privatperson eller småföretagare att bygga din webbsida i Flash gör du dig i mångt om mycket osynlig på exempelvis Google. Då principen kring användandet av Flash mer och mer gått mot små element av sidor, då främst i form av videospelare, kan jag mycket väl se anledning för Adobe att börja känna oro inför HTML 5.

Firefox är i och med version 3.6 redan kompatibel med nya HTML 5-standarden. Detta till skillnad från Internet Explorer som i dagsläget inte har något som helst stöd för detta i sin senaste version 8. Hur mycket stöd som kommer finnas i nästa utgåva, version 9, som tros komma först under Q3 av 2011, är även det mycket oklart.

Så det kommer bli intressant vilka som kommer vinna kampen, antingen går fler IE-användare över till Firefox eller så klamrar bakåtsträvarna sig fast vid sin Explorer och Flash. ;) Tyvärr finns det ju fortfarande många användare av IE 6 därute, något som troligen inte kommer vara så länge till, tack vare Googles ställningstagande.

/Mac

Skrivet 2010-02-08 08:43:00 av Mac Oässon

Permalink | Comments (0) | Post RSSRSS comment feed |

Kategorier:

Taggar:

Currently rated 1.5 by 126 people

  • Currently 1,484126/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5